Evenimente

Activităţile Partidului Verde Ecologist în septembrie 2012

 • PDF

Activităţile Partidului Verde Ecologist în septembrie 2012

  Pe 15 septembrie 2012 Partidul Verde Ecologist a participat la ”Festivalul Etniilor ” desfăşurat   în Grădina publică ”Ştefan cel Mare”. La eveniment au fost prezenţi Preşedintele  Organizaţiei Municipale Chişinău al PVE Gheorghe Cebotari şi alţi membri activi din minucipiu.  În cadrul festivalului au fost stabilite relaţii de colaborare cu reprezentanţii diasporelor care s-au arătat cointeresaţi  de  realizarea activităţilor în comun cu Partidul Verde Ecologist.

Pe 22 septembrie Partidul Verde Ecologist a sărbatorit ”Ziua Europeană  fără maşini”. Cu această ocazie, Organizaţia Municipală Chişinău a PVE a organizat în faţa primării un flash-mob cu  lozinca: ”Piste reale pentru ciclişti”. Evenimentul a avut scopul să demonstreze locuitorilor că de ziua circulatiei fără maşini se pot bucura de orașul lor, mai liniștit și mai puțin poluat.

Citeşte mai mult...

Activităţile Partidului Verde Ecologist în perioada august –septembrie 2012

 • PDF

 

 

 

Activităţile Partidului Verde Ecologist în perioada august –septembrie 2012

25 august: Partidul Verde Ecologist împreună cu Clubul Cicliştilor Amatori şi Organizaţia teritorială Orhei în frunte ce preşedintele Zalevschi Ana, a organizat o cursă pentru biciclişti  pe traseul Chişinău-Orhei-Butuceni, în cadrul  Festivalului  ”Gustar” de la Orheiul Vechi.

 

 

26-27 august: Partidul Verde Ecologist împreună cu Clubul Cicliştilor Amatori şi  Tinerii verzi  au organizat  acţiunea ”Independenţa pe biciclete”. Cursa s-a desfăşurat  pe traseul Chişinău- Cimişlia-Comrat- Cimişlia- Hînceşti- Chişinău.

 

Preşedintele organizaţiei teritoriale Cimişlia – Igor Comerzan a organizat o întîlnire cu primarul oraşului, locuitorii şi reprezentanţii mass-media din localitate.

                        

                   

Activităţile petrecute în Comrat au inclus o întînlire oficială cu başcanul UTA Găgăuzia- Mihail Formuzal. Reprezentnţii Organizaţiei teritoriale Comrat  au organizat un concert  pentru tinerii verzi din localitate. Deasemenea au fost întreţinute discuţii despre ideologia verde, ceea ce i-a impresionat mult  pe tinerii din regiune.

 

În Hîncesti Partidul Verde Ecologist a fost întîmpinat oficial cu pîine şi sare de către conducerea oraşului împreună cu reprezentanţii mass media din localitate.

 

 

 

 

 

 

                          Activitati au fost petrecute şi în alte oraşe ale RM:

 La Glodeni întâmpinaţi  de  preşedintele Tarigradschi Daniel reprezentanţii Partidului Verde Ecologist au fost apreciaţi pentru ideologia pe care o promovează. Ziarul local a publicat un mesaj de felicitare adresat reprezentanţilor Partidului cu ocazia sărbătorii.

Presedintele Organizaţiei Teritoriale Nisporeni Lupu Gheorghe  împreună cu alţi membri au adresat feliciatari cu prilejul sarbatorii

 Feliciatri si cadouri muzicale au fost oferite la Ştefan Vodă de către preşedintele Cărăus Oleg

Sărbătoare a continuat la Chisinau unde a avut loc  depunerea de flori la monumentul lui Stefan cel Mare si Sfint. La eveniment au participat  primvicepreşedinte Palancean Alexei, vicepreşedinte al partidului- Albu Serghei,  preşedintele organizaţiei municipale Chişinau Cebotari Gheorghe şi alţi membri de seamă al Partidului Verde Ecologist

Pe 31 august de  Ziua Limbii membrii Partidului Verde Ecologist au depus flori la  marelui poet al neamului - Grigore Vieru. La eveniment au participat  Preşedintele partidului Anatolie Prohniţchi, secretarul general Victoria Covali, preşedintele Consiliului Naţional Andrei Dumbraveanu, liderul Tinerilor Verzi  Alexandru Donea, vicepresedintele- Albu Serghei  şi alti membri de seama ai Partidului.

 

Pe 2 septembrie Partidul Verde Ecologist a participat la prima ediţie  a Festivalului  Vînătorilor si pescarilor din RM. La eveniment au luat parte  preşedintele partidului Anatolie Prohniţchi, secretarul general-Victoria Covali, primvicepreşedintele Alexei Palancean, preşedintele consiliului National Andrei Dumbraveanu, vicepreşedintele partidului Albu Serghei şi alţi membri.  În cadrul Festivalului au avut loc dezbateri ce ţin de activiţăţile legate de ocrotirea naturii.  Identificarea simpatizantilor si noilor membri de partid dar şi promovarea ideologiei Partidului Verde Ecologist au fost deasemenea teme discutate în cadrul Festivalului.

 

 

   Presedintele Partidului 

        Verde Ecologist                                        Anatolie PROHNIŢCHI.

 

 

 

Partidul Ecologist ”Alianţa Verde ”din Moldova la Consiliul de Primavara al Verzilor Europeni din 11-13.05.2012 de la Copenhaga

 • PDF

 

 

 

Partidul Ecologist ”Alianţa Verde ”din Moldova la Consiliul de Primavara al Verzilor Europeni din 11-13.05.2012 de la Copenhaga.

 

European Green Party (Partidul Verde European) a reunit toţi membrii grupului parlamentar european şi membrii Consiliului, unde s-au  dezbătut teme de interes major ale Verzilor. Concluziile la care se ajung după această acţiune sunt preluate de către reprezentanţii EGP pentru a fi înaintate în Parlamentului European spre a fi dezbătute, votate şi legiferate la nivelul Uniunii Europene.

 Reprezentatul Republicii Moldova a fost vicepreşedintele Partidului Ecologist din Moldova Anatolie Prohniţchi.

 

Pe parcursul primei plenare, o sesiune a fost dedicată Influenței Impactului și Provocărilor cu care se confruntă Verzii aflați la guvernare, având ca invitați pe Ida Auken, Ministru al Mediului în Danemarca și Ville Niinisto, Ministru al Mediului în Finlanda. O altă dezbatere plenară a fost dedicată Politicilor Sociale pentru întărirea societății Europei prin “înverzirea economiilor” noastre.  Dintre vorbitori, Phillippe Lambert, a ținut să precizeze aportul pe care noile domenii promovate de Verzi pot contribui la crearea de noi locuri de muncă “verzi” și implicit la depășirea crizei cu care se confruntă Europa.

 

      O serie de grupuri de lucru și-au desfășurat  activitatea concomitent.  Tematica acestor grupuri a vizat cooperarea Nord-Sud politici agricole, Modul în care se face planificarea bugetului european, politici sociale. În ce privește bugetul Uniunii, pentru perioada 2014-2020, Verzii europeni au arătat divergențele care exista între reprezentanții Comisiei Europene, ai Consiliului și cei ai Parlamentului, în privința contribuțiilor statelor, cu privire la surse, dar și la prioritățile pentru finanțare.  Statele contributoare solicită o reducere de 10%, în timp ce Parlamentul, dar și Verzii Europeni optează pentru o creștere cu 5%, mult mai rezonabilă,  care să permită Uniunii să supraviețuiască, să își extindă competențele în domeniul schimbărilor climatice, al energiei și politicii externe  considerând o asemenea creștere esențială pentru ieșirea din criză. Astfel, un buget mărit ar permite un sprijin comunitar pentru statele aflate în criză și, mai exact, sprijinirea bugetelor naționale.

 

 

Un alt moment important al Consiliul a fost dedicat analizei situației în domeniul energiei și măsurilor în domeniul  prevenirii schimbărilor climatice,  la un an de la dezastrul produs la Fukushima. Dacă există sau nu un progres, poate fi evidențiat chiar de numeroasele inițiative aflate pe agenda europeană (exemplu: Directiva pentru Eficiența Energetică, având ca raportor pe Claude Turmes, dar și initiative privind piața, stocarea carbonului, siguranța nucleară. GEF a contribuit și dezvoltat Parcursul Energetic European 2011, care a fost o bază a dezbaterilor din Parlamentul European. Acest document evidențiază că până în 2050 se poate ajunge la o producție de 100% din surse regenerabile, însă Verzii vor trebui să depună eforturi susținute pentru că acest deziderat să devină realitate. De asemenea va fi necesară o colaborare mult mai buna între state.

 

 

 

 

Congresul al V-lea extraordinar al Partidului Ecologist

 • PDF

Congresul al V-lea extraordinar al Partidului Ecologist “Alianţa Verde” din Moldova a avut loc pe 15 iulie 2012. La Congres au participat 165 de delegaţi di 21 de raioane. Congresul a apreciat ca satisfăcătoare activitatea partidului pe parcursul a 4 ani, prezentată în raportul  de bază “Politica Verde – vector al Dezvoltării Durabile a Republicii Moldova ”.

În raportul prim-vicepreşedintelui partidului Andrei Dumbrăveanu s-a analizat principalele evenimente din viaţa social politică şi economică în care a fost antrenat partidul şi societatea moldovenească: criza financiară  mondială, criza constituţională din Republica Moldova, alegerile parlamentare din 2009 şi 2010, alegerile locale generale din 2011 etc.

În raport au fost puse accente pe starea mediului, valorificarea resurselor naturale, dezvoltarea durabilă şi echitatea socială. Odată cu trecerea a două decenii de la lansarea procesului de dezvoltare durabilă la Conferinţa Conducătorilor Statelor Lumii Rio (1992) , întrunirea de aniversare Rio 2012 ne demonstrează că starea mediului se înrăutăţeşte vizibil, exploatarea resurselor naturale creşte continuu, a sporit inechitatea socială pe teritoriul ţărilor şi între state. Criza financiară şi starea precară a mediului sunt rezultatele politicii globaliste neoliberale, care duce lumea spre nicăieri. Tot mai imperios se simte lipsa unor lideri politici de tip nou, cu viziuni ecologiste asupra proceselor din lumea post modernă.   

Coraportorii dr.hab. Leonid Voloşciuc, vicepreşedinte al partidului, Alecu Reniţă, membru al Biroului Permanent, Alexei Palancean, membru al Biroului Permanent şi-au expus punctele de vedere referitoare la activitatea programistică a partidului, colaborarea cu societatea civilă, cu organizaţiile neguvernamentale de mediu, contracararea ieşirilor devastatoare pentru mediu, cu urmări grave de ordin social, întreprinse de guvernanţii comunişti, dar repetate pe alocuri şi de actualii exponenţi ai AIE.

Congresul a aprobat:

 1. Denumirea nouă a partidului ”Partidul Verde Ecologist”
 2. Modificările în statutul partidului 
 3. Modificările în programul partidului
 4. Raportul Comisiei de Cenzori
 5. Demisia preşedintelui partidului V. Braga

Congresul a ales noi organe de conducere a partidului:

 1. Comisia de Etică şi Arbitraj
 2. Comisia Centrală de Cenzori
 3. Preşedintele de onoare al partidului
 4.  Preşedintele Partidului
 5. Membrii Consiliului Naţional al partidului

La Congresul al V-lea extraordinar al Partidului Verde Ecologist au participat Preşedintele Partidului Verde din România Ovidiu Iane, Secretarul General Silviu Dumitru şi alţi invitaţi de onoare.

You are here Activitate Politica Evenimente