Partidul Ecologist ”Alianţa Verde ”din Moldova la Consiliul de Primavara al Verzilor Europeni din 11-13.05.2012 de la Copenhaga

  • PDF

 

 

 

Partidul Ecologist ”Alianţa Verde ”din Moldova la Consiliul de Primavara al Verzilor Europeni din 11-13.05.2012 de la Copenhaga.

 

European Green Party (Partidul Verde European) a reunit toţi membrii grupului parlamentar european şi membrii Consiliului, unde s-au  dezbătut teme de interes major ale Verzilor. Concluziile la care se ajung după această acţiune sunt preluate de către reprezentanţii EGP pentru a fi înaintate în Parlamentului European spre a fi dezbătute, votate şi legiferate la nivelul Uniunii Europene.

 Reprezentatul Republicii Moldova a fost vicepreşedintele Partidului Ecologist din Moldova Anatolie Prohniţchi.

 

Pe parcursul primei plenare, o sesiune a fost dedicată Influenței Impactului și Provocărilor cu care se confruntă Verzii aflați la guvernare, având ca invitați pe Ida Auken, Ministru al Mediului în Danemarca și Ville Niinisto, Ministru al Mediului în Finlanda. O altă dezbatere plenară a fost dedicată Politicilor Sociale pentru întărirea societății Europei prin “înverzirea economiilor” noastre.  Dintre vorbitori, Phillippe Lambert, a ținut să precizeze aportul pe care noile domenii promovate de Verzi pot contribui la crearea de noi locuri de muncă “verzi” și implicit la depășirea crizei cu care se confruntă Europa.

 

      O serie de grupuri de lucru și-au desfășurat  activitatea concomitent.  Tematica acestor grupuri a vizat cooperarea Nord-Sud politici agricole, Modul în care se face planificarea bugetului european, politici sociale. În ce privește bugetul Uniunii, pentru perioada 2014-2020, Verzii europeni au arătat divergențele care exista între reprezentanții Comisiei Europene, ai Consiliului și cei ai Parlamentului, în privința contribuțiilor statelor, cu privire la surse, dar și la prioritățile pentru finanțare.  Statele contributoare solicită o reducere de 10%, în timp ce Parlamentul, dar și Verzii Europeni optează pentru o creștere cu 5%, mult mai rezonabilă,  care să permită Uniunii să supraviețuiască, să își extindă competențele în domeniul schimbărilor climatice, al energiei și politicii externe  considerând o asemenea creștere esențială pentru ieșirea din criză. Astfel, un buget mărit ar permite un sprijin comunitar pentru statele aflate în criză și, mai exact, sprijinirea bugetelor naționale.

 

 

Un alt moment important al Consiliul a fost dedicat analizei situației în domeniul energiei și măsurilor în domeniul  prevenirii schimbărilor climatice,  la un an de la dezastrul produs la Fukushima. Dacă există sau nu un progres, poate fi evidențiat chiar de numeroasele inițiative aflate pe agenda europeană (exemplu: Directiva pentru Eficiența Energetică, având ca raportor pe Claude Turmes, dar și initiative privind piața, stocarea carbonului, siguranța nucleară. GEF a contribuit și dezvoltat Parcursul Energetic European 2011, care a fost o bază a dezbaterilor din Parlamentul European. Acest document evidențiază că până în 2050 se poate ajunge la o producție de 100% din surse regenerabile, însă Verzii vor trebui să depună eforturi susținute pentru că acest deziderat să devină realitate. De asemenea va fi necesară o colaborare mult mai buna între state.

 

 

 

 

You are here Activitate Politica Evenimente Partidul Ecologist ”Alianţa Verde ”din Moldova la Consiliul de Primavara al Verzilor Europeni din 11-13.05.2012 de la Copenhaga